Velg en side

Kommunen leverer ferdig renset drikkevann til et privat vannverk som distribuerer det videre gjennom sin private ledning, til en gruppe av kommunens innbyggere. De betaler vannverket for tjenesten, men ikke gebyr til kommunen. Er dette er lovlig løsning?

01.04.2025

Plikten til å betale gebyr til kommunen omfatter ikke bare eiendommer som har stikkledninger direkte koblet på den kommunale hovedledningen, men også eiendommer som får distribuert det kommunale drikkevannet via en privat fellesledning. Dette går frem av vass- og avløpsanleggslova § 3, hvor det står at eiere av faste eiendommer som er tilknyttet en kommunal vann- eller avløpsledning, «anten beinveges eller gjennom privat samleidning», skal betale gebyr til kommunen. Så lenge mottakerne er tilknyttet den kommunale vannledningen gjennom en privat fellesledning, er de pliktige til å betale gebyr til kommunen.

I forarbeidene til § 3 (merknaden til bestemmelsen på side 11 i Ot.prp.nr.58 (1972-73)), presiserer departementet at gebyrplikten retter seg mot grunneieren, dvs. den som eier eller fester en fast eiendom. Så lenge vannverket utelukkende distribuerer det kommunale drikkevannet via en privat fellesledning, er bare sluttmottakerne av drikkevannet kommunens abonnenter, med tilhørende plikt til å betale gebyr til kommunen. Vannverket er derfor ikke gebyrpliktig.

Etter vass- og avløpsanleggslova § 4 skal gebyret bestå av både et engangsgebyr og årlige gebyrer. Etter forurensningsforskriften § 16-4 skal årsgebyret enten beregnes på grunnlag av vannforbruket, eller en todelt gebyrordning med en fast og en variabel del.

Å unnta en gruppe innbyggere fra gebyrplikten til kommunen vil kunne innebære at kommunens øvrige gebyrpliktige innbyggere delfinansierer drikkevannet til innbyggerne som får drikkevann via vannverket sin ledning. Dette blir resultatet når Vannverket betaler mindre for drikkevannet enn hva som følger kommunens gebyrregulativ.

På bakgrunn av dette mener jeg at innbyggere som mottar drikkevann via ledningen til vannverket har plikt til å betale ordinært årsgebyr til kommunen.

SÆRLIG AVTALE OM GEBYR

Forurensningsforskriften § 16-4 fjerde ledd åpner for at kommunen kan inngå en særlig avtale om årsgebyr. Kommunen kan bare inngå en særlig avtale med eiere av eiendommer som ikke brukes som bolig. Jeg kan ikke se at det er åpning for å inngå en slik særlig avtale med Sande Vannverk AS på vegne av de som mottar vann via selskapets ledning, siden jeg går ut fra at disse er boligeiere. Bestemmelsen omfatter heller ikke vannverket direkte, da det ikke er omfattet av gebyrbestemmelsene, fordi de ikke har en gebyrpliktig eiendom. Jeg gjør likevel oppmerksom på at dersom kommunen skulle komme til at de kan inngå en særlig avtale med vannverket etter denne bestemmelsen, vil beregningsmåten normalt ikke kunne føre til lavere gebyr enn det som ville bli pålagt etter kommunens ordinære forskrift. I sin kommentar til bestemmelsen viser Miljødirektoratet til at det ikke er adgang til å fastsette en ren kvantumsrabatt for storforbrukere av vann.

Kategorier Gebyr/Selvkost, Tilknytningsplikt